Vad är Rodeo?


Rodeos är en extremt konkurrenskraftig häst och utnyttja sport som härstammar från den tidiga häst herding praxis i Mexiko och Spanien, sprider sig över Amerika och andra länder. Den första rodeo hölls 1875 i San Francisco, Kalifornien. Eftersom denna populära sport spridda över hela världen, kom ordet “rodeo” att användas för alla typer av konkurrenskraftiga häst och utnyttja händelser.

När började cowboys rida rodeo?

Rodeos började få en dålig rap på 1800-talet i Amerika, där det sågs som grymt och olagligt. Som horsemanship började växa mer populär i allmänhet, började rodeos att förlora sin plats i samhället och förvisades till att vara strikt för de rika. Under årens lopp har dock sporten återtagits av många grupper som brinner för ridsport. Rodeos hålls nu på ett antal platser över hela världen, med många av dem äger rum i storstadsområden.

I USA, många rodeos hålls i större storstadsområden, inklusive Los Angeles Coliseum och Exposition Park i centrala Los Angeles. Andra rodeos äger rum i mindre städer och landsbygd. De stora rodeo arenor har vanligtvis en liten åskådare närvaro, men vissa har sålt ut stora arenor, locka tusentals åskådare att titta på händelserna. Dessa händelser kan ibland vara dyrt, men spänningen är väl värt kostnaderna, särskilt när man betänker upplevelsen av deltagarna får från att tävla i evenemanget. Även om du inte har mycket pengar att spendera på att delta i en av dessa händelser, är du säker på att bli underhållen och glada på den höga konkurrensnivån.

Rodeons grenar

De flesta rodeos är indelade i divisioner, och varje division har sina egna regler och förordningar. Oftast är den högst rankade manliga eller kvinnliga krönt mästare i den särskilda divisionen, även om det inte är ovanligt att ett team av ryttare att vinna tillsammans och kombinera för att tjäna trofén. Den översta manliga eller kvinnliga totalt i slutet av rodeo säsongen vinner ett guld eller silver trofé som mästare i den särskilda divisionen.

Det finns en mängd olika rodeo händelse som du skulle kunna delta i, allt från den lokala nivån till den nationella nivån. Om du letar efter lite spänning och konkurrens, det finns förmodligen ett antal rodeo evenemang du kan delta.

Tjurridning är förmodligen den mest populära formen av rodeo. Tjurridningstävlingar hålls över hela världen. Några av dem, såsom International Bull Riders, går genom en mycket offentlig arena medan andra hålls i privata lador och ladugårdar. Tjurridningsevenemang hålls vanligtvis inför en levande publik, även om vissa också kan hållas i lokala rodeos där det inte finns några åskådare närvarande.

Horsemanship är en annan form av rodeo. Detta är en relativt ny form av ridning som utvecklades av den amerikanska Horseman. Horsemanship händelser körs ofta i stora arenor där hästarna inte bara ridit utan också sköt runt också. Horsemanship tävlingar är mycket konkurrenskraftiga, och det finns ofta ett stort pris för vinnaren. Ett antal horsemanship-evenemang äger rum på nationell nivå och det anordnas även internationella tävlingar internationellt.

Jockeys är en viktig del av de flesta rodeos. Jockeys rida längs bakom hästarna i en mängd olika evenemang och tävla om en bit av handväskan. En av de mest kända jockeys är Dean Martin, som rider för NBC.